Newsletter

Животинска фарма

Availability: In stock
Delivery date: 1-2 days
Manufacturer: Ikona Publishing
ISBN:
Author:
Publish Year:
Number of Pages:
Dimensions:
Book cover:
Language:
349,00 ден.

СИТЕ ЖИВОТНИ СЕ ЕДНАКВИ, НО НЕКОИ СЕ ПОЕДНАКВИ ОД ДРУГИТЕ.

Животинска фарма е најверојатно најголемата сатира на темниот лик на модерната историја.

Настаните во „Животинска фарма” веќе не се алегорија на изминатата револуција, туку драма чии случувања и избори сè уште се актуелни. Овде, како и во последниот роман на Орвел „Илјада деветстотини осумдесет и четврта” кој претставува едно мрачно предвидување на иднината, можеме да прочитаме нешто за нашето време, за корумпираната пропаганда, за оние слогани што беа одново напишани за да можат да ѝ одговараат на сивата еминенција, за машинеријата која води до државна тиранија, за губењето на добрите намери и жртвувањето на историските надежи, за чувството на вечна послушност, која можеби изгледаше наивна, но сепак беше неопходна надеж. Можеме да прочитаме нешто и за зголемувањето на бројот на државните организации и нивните апаратчици, за исфрлањето на моралните заповеди и елиминирањето на противниците. Исто така, треба да веруваме дека моќта на книжевноста може да ги предизвика лидерите кои ги нудат своите свети вистини и историски потреби како оправдувања за проневерувањето на историјата и угнетувањето на индивидуалноста. На кратко, Орвел можеме да го читаме одново и одново.

Од предговорот на Малколм Бредбери

Customers who bought this item also bought

1984

499,00 ден.

Во чест на Каталонија

349,00 ден. 449,00 ден.

Шпион во куќата на љубовта

Шпион во куќата на љубовта
299,00 ден.