belkinovi-raskazi-pushkin

Белкиновите раскази

Александар Сергеевич Пушкин (1799-1837) е најзначајниот претставник на романтизмот во руската литература. Белкиновите раскази е циклус од пет независни раскази, формално поврзани меѓу себе само преку нараторот Иван Петрович Белкин.

Темите и фабулите се разновидни: човек којшто долги години ја подготвува одмаздата за нанесената навреда, кога ќе дојде мигот, великодушно ќе му прости на навредувачот; замена на идентитети и пикантните ситуации што произлегуваат од тоа; мал занаетчија од престолнината, кого едно фантастично и ужасно ноќно доживување, макар за кратко, го вади од неговиот монотон и предвидлив живот; величината на татковата љубов и способност да проштава кај еден мал и осамен државен службеник.

210 ден

Автор: Александар С. Пушкин
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 72 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил