Беседи на псалмите

КЛИКНИ-ЧИТАЈ (првите страници од книгата)

Псалмите го опфаќаат најполезното учење. Тие ги доведуваат во сеќавање собитијата, дава закони за живот, предлагаат правила за дејствување. Накусо речено, таа е општа ризница на добри поуки, грижливо го изнаоѓа она што на секому му е од полза. И при тоа, тие во човекот произведуваат тивко насладување и задоцолство, кое го вцеломудрурва духот.
Извадок:
„Кој ги спасува оние кои се со чисти срца. Со чисто срце е оној, чиј разум не дозволува ни неумереност, ни недостаток во добродетелта, туку се држи до средината. Оној на кого му недостасува мажественост, тој станува плашлив, тој станува дрзок. Затоа Писмото ги нарекува своеволни (Изреки.16,28) луѓето, кои преку неуморноста или недостатокот, испливуваат, истапуваат од средината. Како што цртата се искривува кога правата се прекршува ту во издаденост, ту во вдлабнатина, така и срцето станува своеволно, кога ту го воздигнува надменоста, ту го понизуваат жалости и маки. Затоа Проповедникот вели дека кривото не се исправува (Проп 1,15)

399 ден

Автор: Св. Василиј Велики
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил