Будење

Романот Будење од Кејт Шопен е објавен во 1899 година и во истотот време е окарактеризиран како срамно четиво кое ги нарушува пуританските вредности на американскиот југ од крајот на 19 век. Денес се смета за канонско дело на раниот американски феминизам и претходник на американскиот модернистички роман.

Следејќи ја судбината на Една Понтелија, креолот на Мадам Бовари, романот ги преиспитува традиционалните погледи на жената, мајчинството и семејството. Воведувајќи елементи на роман за уметник, Шопен вешто го проблематизира поимот уметник. Стилски бравурозните реченици збогатени со описи во кои е вткаена локалната боја на Њу Орлеанс, романот на Кејт Шопен создава волшебни приказни за будењето на женската свест.

399 ден

Автор: Кејт Шопен
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил