ВИРТУОЗ

330 ден

ISBN: 9786082213781 Категорија , ,
Автор: Маргрит де Мор
Издавач: Икона
Димензии: 184стр. 13х20 cm
Тежина: 200 гр.
ОПИС

Славниот пејач Гаспаро, кој уште како дете е кастриран за да може да изведува виртуозни перформанси во женски улоги, реагира ладнокрвно на страственото внимание што го добива од Неаполската аристрократка Карлота, поради почитта кон неговата уметност. Карлота ја прифаќа разликата, и физичката страна на нивната љубов е целосно во служба на нејзиното задоволство. Во новелите и расказите на Маргрит де Мор, љубовните врски се најчесто извор на конфликти, каде посветеноста наметнува ограничувања на личната слобода. Во Виртуоз (1993 г.), сместена во Италија во турбулентната средина на осумнаесеттиот век, љубовта е еден несиметричен бизнис.

И двајцата, Карлота и Гаспаро, симболизираат константни аспекти од нивното време. Не сакајќи да ја прифати улогата доделена од страна црквата и традициите, Карлота разумно ги комбинира извесностите на бракот со задоволствата кои ги нуди краткорочната страст.
На де Мор, којашто студирала историја на уметност и е обучена за класична пејачка, може да се потпрeме во доловувањето карактерот на една ера. Со вешта елеганција, таа ни раскажува една бајка што за многу малку ќе завршела како трагедија, а нејзиниот јазик и структура се прилагодени на дворската уметност од периодот кој го опишува.

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber