Makijaveli, Макијавели

ВЛАДЕТЕЛОТ

„Владетелот“, е една од највлијателните дела во светот созадена во времето на хуманизмот и ренесансата.
Николо Макијавели е писател, дипломат и државник, современик на Леонардо да Винчи, татко на современата политичка наука. По неговото име, се зацрта макијавелизмот како учење, но и како доктрина на владење чија политичка филозофија и концепт се образложени во делото Владетелот. Неговото толкување и разбирање за власт и држава најчесто се поврзува со познатата мисла Целта ги оправдува средствата, иако во неговите списи како таква литературна структура, никаде не постои.
Навидум анахроно, но дали во современите сфаќања за политичко владеење и моќ не постојат елементи од мислите на Макијавели?
Оставаме на читателот да процени…

399 ден

Автор: Николо Макијавели
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил