Внатрешни конфликти

Карен ХОРНАЈ (1885–1952) психоаналитичар и една од најзначајните критичари на Фројдовата психоанализа, а посебно на делот за женската сексуалност. Дала своја теорија за невроза поврзана со културата. Најважен поим поврзан со теоријата на Хорнај е базична анксиозност, а пишува и за невротичните потреби кои се појавуваат поради базичната анксиозност. Нејзиното творештво го сочинуваат делата: Невротичната личност на нашето време,Нови методи во психоанализата, Неврозата и човечкиот развој и др. Овде Хорнај ги опишува различните типови на личности и на конфликти. Укажува на тоа дека поголемиот број луѓе поминуваат низ различен број конфликти и дека сите употребуваат различни одбранбени механизми во однесувањето и во справувањето со сопствените немири. Така, личноста може во една ситуација да биде питома, а во друга агресивна или повремено да се повлече од светот во тишина и во изолација. Хорнај дава акцент на тоа како личноста одлучува да побара помош кога клучните функции на животот се во опасност. Книга за смирување на внатрешните конфликти и за пронаоѓање на вашиот спокој!

300 ден

Автор: Карен Хорнај
Издавач: Ѓурѓа
Димензии: 196 стр. cm
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?