Maks-Frish_Dnevnik

Дневник 1966 – 1971

Макс Фриш (1911), швајцарски романсиер, драмски автор, автор на дневници и есеист, ја започнал својата кариера како архитект пред да се прослави со драмата Кога војната заврши во 1949 година. Тој, заедно со Диренмат, е најпознат швајцарски драмски автор и раскажувач на дваесеттиот век. Инаку, првата книга на Фриш се појавила во 1930 година. По убедување бил социјалист и ја поддржувал социјалдемократијата.

Роден е во Цирих. Студирал германска литература и историја на уметноста. Откако починал татко му, работел како слободен новинар. По напуштањето на архитектурата станал слободен уметник. Живеел и работел на повеќе места (Швајцарија, Германија, САД). Негови позначајни дела се: Дневник 1946 – 1949, Дневник 1966 – 1971), Сега тие повторно пеат, Кинескиот ѕид, Андора, Јас не сум крадец, Homo Faber, Швајцарија без армија…

150 ден

Автор: Макс Фриш
Издавач: Магор
Димензии: 14*20 cm
Тежина: 410 гр.
Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber