Sheleva-dom-identitet

Дом / идентитет

Книгата Дом / идентитет содржи дваесетина есеи и студии кои се напишани во периодот од 2001 до 2005 година, посебно значаен за современата македонска историја.

Станува збор за истражување на проблематиката на културниот идентитет, со песебен акцент на Балканот, граничните култури и границите, како и метафората на домот, домовноста, (не)вдоменоста, егзилот, прогонството и миграциите – состојби што суштетсвено ја обусловуваат егзистенцијата и културата на современиот човек.

Во поодделни прилози се тематизира и родовата димензија на споменатите состојби и феномени и дополнително с еукажува на запоставената родова асиметрија и жилава отпорност на традиционално востановените родови стереотипи. Низ призмата на културолошката анализа се открива функционалниот механизам на имаголошките категории на Другиот и другоста, како и односите што владеат меѓу културниот центар и периферијата, прикриената спрега меѓу моќта и потчинетоста (субалтерноста) во и помеѓу културите.

294 ден

Автор: Елизабета Шелева
Издавач: Магор
Димензии: 14,5*20 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?