ЕЛИНЕ ВЕРЕ

499 ден

Автор: Луис Коуперус
Издавач: Икона
Димензии: 572стр. 13х20 cm
Тежина: 600 гр.
ОПИС

Ја има енергијата на големите викторијански романи без мелодрамата, Couperus е брилијантен – Harper’s


Возбудливата, виртуозно раскажана при казна за Елине Вере, се одвива во редовите на богатата буржуазија во Хаг на крајот од деветнаесетиот век. Неизбежноста на судбината ја опфаќа слабата, премногу чувствителна и колеблива Елине, надарена девојка која не е во состојба да се при лагоди на “баналниот живот”. Заради нејзиниот страв од реалноста, таа се губи себеси во сништата, во кои стравот уште поинтензивно и‘ се враќа назад. И судбината бавно но сигурно ја покорува.


“Маестрално набљудување на убавината и нелогичностите на романтична љубов.”

Клер Кларк, Times Literary Supplement


“Извонредно е тоа што овој холандски писател и денес звучи свежо“
The New York Review of Books


На Коуперус достојно може да се гледа како на холандски одговор на Оскар Вајлд.

Conjunctions

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber