Dzeparovski-Estetikata

Естетика на возвишеното

Возвишеното е категорија која во секојдневната комуникација се употребува во смисла на нешто достоинствено, благородно, духовно и морално позитивно. Од друга страна, филозофските и естетичките речници укажуваат на една друга суштествена димензија на возвишеното, при што тоа се определува како она што е отаде сите споредби (што е, апсолутно) големо, било математички во термините на неограничената големина, било динамички во термините на неограничената моќ.

Ова е стандардното определување изведено од Кантовата филозофија. Но, возвишеното е повеќедимензионално, тоа е поврзано и за естетиката, но и за етиката, тоа содржи и општо-филозофски и општо-психолошки димензии, тоа може да се толкува и од реторичка и од политичка, и од лингвистичка и од социолошка позиција. Историјата на возвишеното, оттаму, е историја на различни исчитувања, а меѓу нив и на низа погрешни толкувања.

315 ден

Автор: Иван Џепароски
Издавач: Магор
Димензии: 17*24 cm
Тежина: 270 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?