Todorova-Balkanot

Замислувајќи го Балканот

„Ако Балканот не постоеше, тогаш ќе требаше да го измислиме“ е оценката на грофот Херман Кејзерлинг, објавена во неговата прочуена публикација Европа, во 1928. Оваа книга ги истражува односите помеѓу реалноста и измислицата. Заснована врз богат избор од патописи, дипломатски извештаи, академски истражувања, новинарски записи, како и врз белетристиката од многу јазици, Замислувајќи го Балканот ја истражува онтологијата на Балканот, од осумнаесеттиот век до денешен ден, разоткривајќи ги начините на кои била создадена една суптилна интелектуална традиција, за потоа таа да стане митологизирана, а сепак и понатаму да се пренесува како дискурс.

250 ден

Автор: Марија Тодорова
Издавач: Магор
Димензии: 15,5*13,5 cm
Тежина: 350 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?