Злосторството на Силвестер Бонар

„Ретко може да се сретне толку вознемирувачка научна книга колку што е ова провокативно дело, студија за етницитетот во грчката провинција Македонија. Таа е толку контроверзна што издавачката куќа на Универзитетот Кембриџ, плашејќи се за безбедноста на својот персонал во Грција, одби да ја објави. Каракасиду во оваа студија тврди дека Македонија не е ексклузивно грчка, како што тврдат националистите, туку дека е мултиетнички, мултикултурен регион кој поминува низ политичките и верските превирања кои го зафатија сиот Балкан. Опседнатоста на Каракасиду со вистината ја соочи со закани за смрт од некои разгневени Грци. Нејзината моќно напишана книга, гласна изјава за човечката храброст, ги потсетува читателите дека нема замена за чесноста и критичката мисла.“
Library Journal

250 ден

Автор: Анатол Франс
Издавач: Магор
Димензии: 12*17 cm
Тежина: 240 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил