КНИЖАРОТ ОД КАБУЛ

399 ден

Автор: Осне Сејерштад
Издавач: Икона
Димензии: 256 стр. 13х20 cm
Тежина: 300 гр.
ОПИС
Повеќе од дваесет години Султан Кан им пркосеше на авторитетите за да ги снабди со книги луѓето од Кабул. Беше апсен, испрашуван и затваран, и гледаше како неписмени војници горат купишта од неговите книги на улица.

„Триумф. Од терорите и сложеностите на учтивоста, преку страшниот аџилак на еден син збунет од вината, до агонизирачката судбина на еден расипан дрводелец, ова се возбудливи мали драми, ископани од ресурсите на ’секојдневниот живот’… во кои се присутни ликови што бликаат со живот, емотивност и со индивидуалност… додека нивните приказни восхитуваат со свежината на нешто туѓо, тие едновремено се универзални и интимно лични… надворешната едноставност на делото врамнотежено со суптилно и сложено согледување: квалитетот на вистината“Scotsman

„Детално набљудувано, афективно сведоштво… обелоденувачки портрет, достоен за почит, на секојдневниот живот во една земја за која Вашингтон тврди дека ја ослободил, но која не почнал да ја разбира“ Washington Post

„Живописен портрет на луѓе што се борат да опстанат во најбруталните околности… сведочи за моќта на литературата да го издржи дури и најрепресивниот режим“
Мајкл Ардити, Daily Mail

„Трогателно и крајно привлечно“

Big Issue in the North

„Уникатен увид во еден друг свет“
Daily Mirror

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber