КОНРАД - ИЛИ ДЕТЕТО ОД КОНЗЕРВАТА

КЛИКНИ-ЧИТАЈ (првите страници од книгата)

Фабрика за деца, на заинтересираните им испорачува конзерви со веќе развиени, образовани и убаво воспитани деца. Главниот јунак Конрад, успева да се спаси од родителите на коишто им е наменет, токму со стекнување на здрава доза на непослушност и самостојност.

КРИСТИНЕ НЕСТЛИНГЕР е родена во 1936 година во Виена и им припаѓа на најуспешните современи писателки за литература за деца и млади. Меѓу другото, таа била одликувана со Германската награда за литература за млади, со Австриската државна награда и со наградата Ханс Кристијан Андерсен. За целокупното нејзино дело, како првонагредена, таа е добитничка на високо рангираната награда во спомен на Астрид Линдгрен. Образложувајќи ја одлуката нејзе да ѝ се додели оваа награда, жирито го изјави следното:

„Кристине Нестлингер навистина не сака да воспитува, исто онака како и Астрид Линдгрен. Нејзината многустрана и исклучително ангажирана дејност како писателка се карактеризира со беспоштеден хумор, остроумна сериозност и тивка топлина и таа безрезервно стои на страната на децата и на отпадниците“. Според зборовите на жирито при претставувањето на добитничката на оваа награда, ремек-делото на нејзините фантастични раскази е романот КОНРАД ИЛИ МОМЧЕТО ОД КОНЗЕРВА.

349 ден

Автор: Кристин Ностлингер
Издавач: Икона
Димензии: 176стр, 13х20 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил