Kulturoloski-esei_Elizabeta-Seleva

Културолошки есеи

Елизабета Шелева е еден од нашите најмаркантни современи творци кај кои луцидно се испреплетуваат духовните предизвици на нашето време: од литературната теорија и критика, до естетиката и културологијата, настојувајќи секогаш одново да ги осмисли и проблематизира нештата.

Таа е со инзвонредно љубопитен дух – ги следи актуелните светски текови и тенденции, но секогаш во однос на нашите творечки предизвици за кои покажува посебен усет и мерка, најчесто откривајќи ги во самата нивна појава. Во творештвото на Шелева, на најубав можен начин се отсликува она што денес го нарекуваме постмодерен дух со сите негови пројави и феномени што го одбележаа крајот на векот и почетокот на новиот милениум: феноменот на враќање кон традицијата, фрагментарноста, цитатноста, интертекстуалноста, дисперзијата на жанровите, мешањето на дискурсите или поновите духовни предизвици, како што е геопоетиката.

Книгата Културолошки есеи е значајно остварување токму на овие реализации.

Данило Коцевски

105 ден

Автор: Елизабета Шелева
Издавач: Магор
Димензии: 14*20 cm
Тежина: 270 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил