Мостот Сан Луис Реј

ДОБИТНИК НА ПУЛИЦЕРОВАТА НАГРАДА

Кога во 1927 г. еден издавач прифатил да ја објави Мостот Сан Луис Реј – затоа што сметал дека толку убаво дело мора да биде отпечатено – немал големи очекувања дека ќе постигне успех кај публиката. Но читателите биле восхитени. Книгата ја добива Пулицеровата награда во 1928 година – и секоја година илјадници нови читатели воодушевено ја прифаќаа приказната на Вајлдер за петтемина што загинуваат на еден трошен мост.

Мостот Сан Луис Реј не содржи каква и да е жестоко дејство. Нема насилство, нема ниту егзотично опкружување. Сепак, обраќањето на книгата е универзално; исто како и Брат Џунипер, сите и насекаде се соочуваат со размислата: „Или живееме случајно и умираме случајно, или живееме според план и умираме според план“. Иако цел на Вајлдер никогаш не било да го открие одговорот ниту, пак, Брат Џунипер ја имал таа среќа, во романот е содржан модел на значењето на страстите, грешките и копнежите на човечките суштества. Значењето е човечко, зашто и покрај тоа што никогаш не можеме да сме целосно сигурни во Божјата интервенција во секое наше движење на земјата, „мостот“ на љубовта што ги поврзува тие две нешта им дава достоинство и цел дури и на наједноставните животи.

200 ден

Автор: Торнтон Вајлдер
Издавач: Три
Димензии: 14*20,5 cm
Тежина: 120 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил