Мојата љубов Никола Тесла

Поднаслов: Приказна за Кетрин Мекмехон Џонсон

Приказна за Кетрин Мекмехон Џонсон, приказна за страната на Никола Тесла која помалку ја знаеме.

Кетрин Џонсон и Никола Тесла се запознале во времето на неговата голема научна слава.
Како најдобар пријател на нејзиниот сопруг Роберт, Тесла бил добредојден гостин
во домот на Џонсон. Бројни детали за оваа необична, платонска љубов се спомнати во
дневниците на Кетрин, а прикажан е и процутот на единствената, искрена наклонетост
и зајакнување на нивното блиското пријателство.

Од нејзина перспектива се гледа и енергичниот, вжештен развој на Њујорк и Америка во тоа време. Овој интимен есеј е
полн со фасцинантни податоци и вредни описи кои на сосем поинаков начин го осветлуваат ликот, работата и приватниот живот на Никола Тесла, еден од најмистериозните и најзначајните научници на сите времиња.

445 ден

Категорија ,
Автор: Ана Атанасковиќ
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил