НОСТАЛГИЈА

499 ден

ISBN: 9786082210513 Категорија , Tag
Автор: Мирчеа Картуреску
Издавач: Икона
Димензии: 396 стр. 13х20 cm
Тежина: 400 гр.
ОПИС

Прочитајте ја оваа книга, а потоа прочитајте ја уште еднаш – San Francisco Chronicle, Christopher Byrd

Возбудливо, страсно, неочекувано – квалитети што ги има најдобрата литература – Los Angeles Times Book Review, Thomas McGonigle

Фантазмагоричниот свет на Картареску е сличен на пејзажите на Салвадор Дали – Kirkus Reviews

Ако Џорџ Лукас беше поет, ќе пишуваше како Картареску -New York Sun, Benjamin Lytal

Водечкиот романски писател, во оваа колекција на пет неповрзани приказни, игра со идеите на авторство и авторитет. Читателите кои ги отвораат страниците на Носталгија треба да се подготват за вербален бран на имагинација, кој ќе ги отфрли претходните идеи за тоа што еден роман е, или треба да биде. Иако сите пет поглавја се посебни и издвоени, тематска, дури и хипнотизерска хармонија се наоѓа во игрите на децата, музиката на сферите, потеклото на универзумот, и во трошните блокови на апокалиптичниот Букурешт во текот на комунистичката диктатура.

 

Според критичарите, делото на Картареску има заслужено место меѓу авторите како браќата Грим, Франц Кафка, Хорхе Луис Борхес, Хулио Кортасар, Габриел Гарсија Маркес, Милан Кундера..

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber