nokna-rabota

Ноќна работа

Една летна ноќ во 1968 година, во предвечерјето на советската инвазија врз тогашна Чехословачка, тринаесетгодишниот Ондра и неговиот помлад брат се стуткани на седиштата на автобусот кој јури кон родното место на нивниот татко, едно планинско село опкружено со шуми во северна Бохемија. Но кога ќе пристигнат таму, станува јасно дека тоа бегство носи свои сопствени неизвесности и опасности.

Момчињата се наоѓаат себеси заглавени во една настрана рурална заедница, раскинувана од дребни расправии и нагрдена со предрасуди, гранично подрачје преку кое редовно талкаат бегалци, жртви на геноцид и војски лесни на орозот. Созревајќи во тоа темно, хаотично подрачје, двете момчиња се мачат да созадат каков-таков дом за себе, сѐ додека една серија тешко сфатливи умирачки не ги принудува да донесат смели одлуки, со надеж дека ќе го осигураат сопствениот опстанок и ќе го дочекаат доаѓањето на својот татко дисидент.

380 ден

Автор: Јахим Топол
Издавач: Три
Димензии: 14*21 cm
Тежина: 230 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил