ПРЕД ДА ЗАСПИЕШ

499 ден

ISBN: 9789989168581 Категорија , Tags , ,
Автор: Лин Улман
ОПИС
  • Вешто напишаниот роман Пред да заспиеш на Лин Улман има особено софистицирана литературна форма и јасен поглед на тајните коишто демнат под површината на бракот и на љубовните односи.“ – New York Times –
  • Преку блажено несигурниот глас на нараторот Карин, Пред да заспиеш се враќа назад, од денешниот Осло до Бруклин во 1930 година, за да ги поврзе емоционалните наследства на семејството Блум. Карин истовремено е разиграна и меланхолична – сериска заводничка која се самодефинира како спротивност на жените во нејзиниот живот: нејзината мајка, Ани, заводлива, манипулативна и мелодраматична; нејзината сестра Јулија, нереализирана жена и мајка, поради сомневањата во неверствата на нејзиниот сопруг; тетка Селма, најгневната старица на светот, а нејзината баба-војник Јуне се обложува дека Карин ќе биде проклето најдобар војник од сите нив. Инвентивна и мудра, смешна и вознемирувачка,
  • Пред да заспиеш го одбележува пристигнувањето на нов и надарен литературен глас.
  • „Потресна, трогателна, но и сјано духовита семејна хроника и женски развоен роман“ Berlingske tidende
  • Дело коешто е остро, со својот кристално јасен реализам на опуштеното раскажување и апсурдниот хумор којшто
    на моменти може да се мери со оној на Бекет, но под неговата површина демне болка – како некоја мрачна сенка.
Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber