ПРИКАЗНИ ЗА ОБИЧНОТО ЛУДИЛО

Поднаслов: Раскази

449 ден

Автор: Чарлс Буковски
Издавач: Икона
Димензии: 264стр. 13х19 cm
Тежина: 300 гр.
ОПИС

Во овие ‘приказни за обичното лудило’, Буковски, како и секогаш, е „фотограф“ на реалниот живот. Фотограф на лицата од „скриениот свет“, на лицата од хиподромите, проститутките, физичките работници, возачи на камиони, трета смена, хронични пијаници, бездомници, аутсајдери, на сите тие „поразени, нарушени и проклети“. Затоа што тоа е светот во кој Буковски, реално, учествувал во најголемиот дел од својот живот. Иронично, но неговиот „валкан реализам“ е многу близок до идеалот на реализмот
и објективноста во социологијата: хроника на општествениот живот без разубавувања, на светот каков што е, а не каков би требало да биде. Забележан со совршено прецизен јазик.

Чарлс Буковски е еден од најпознатите и најпродуктивни американски писатели. Славата ја стекнал најпрвин во Европа, а потоа и во САД. Стана култна личност, претежно за младата и за интелектуалната публика. Во текот на својот живот има издадено над 45 книги со поезија и проза.

СОДРЖИНА

СЛУЖЕЈЌИ КАЗНА СО ДРЖАВНИОТ НЕПРИЈАТЕЛ БРОЈ

СЦЕНИ ОД ЗАТВОРОТ

ЛУДОТО МААЛО ИСТОЧНО ОД ХОЛИВУД

ДАЛИ БИ ГО ПРЕПОРАЧАЛЕ ПИШУВАЊЕТО КАКО ПРОФЕСИЈА

ПОВТОРНА СРЕДБА

ГОЛЕМИТЕ ПОЕТИ УМИРААТ ВО ЌУПОВИ СО ГОМНА КОИ ИСПАРУВААТ

МОЈОТ ПРЕСТОЈ ВО ПОЕТСКАТА КОЛИБА

ПРЕМНОГУ ЧУВСТВИТЕЛЕН

СИЛУВАЊЕ! СИЛУВАЊЕ!

ГРЕШЕН ГРАД

САКАЈ ГО ИЛИ НАПУШТИ ГО
БЕЗ ЧОРАПИ
ТИВОК ЛАФ МУАБЕТ
ПИВО И ПОЕТИ И МУАБЕТИ
УБИВ ЕДЕН ЧОВЕК ВО РИНО
ДОЖД ОД ЖЕНИ
НОЌНИ УЛИЦИ НА ЛУДИЛОТО
ПУРПУРЕН КАКО ИРИС
ОЧИ КАКО НЕБОТО
ЕДНА ЗА ВОЛТЕР ЛОУЕНФЕЛС
БЕЛЕШКИ ЗА ЕДНО ПОТЕНЦИЈАЛНО САМОУБИСТВО

БЕЛЕШКИ ЗА ДАВЕЖИТЕ
ЛОШ ТРИП
ЖИВОТИНСКИ КРЕКЕРИ ВО МОЈАТА СУПА
ПАРТИЈАТА СО ГОЛЕМ ВЛОГ
ЌЕБЕТО

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber