ПРИКАЗНИ ОД КАФУЛЕТО

Ликовите на Бени, се ликови од маргините, од ободот на големиот град, или од провинцијата. Тие се ажурирани варијанти на масме- диумскиот калап, а писателот ги претставува духовито и точно.
Хуморот на Стефано Бени е врвен, но внатрешното ткиво на книгите сегогаш е поетично. Неговиот јунак секогаш е мало суштество, кое зрачи со живот и со сопствена, автентична сила

Хуморот на Стефано Бени е врвен, но внатрешното ткиво на книгите сегогаш е поетично. Неговиот јунак секогаш е мало суштество, кое зрачи со живот и со сопствена, автентична сила. Футуристичката кореографија е честа во неговите дела.

Чудни, вознемирувачки, фантастични пејзажи по коишто се движат ликовите, неговите чувари на надежта – живописни, извртени и бескрајно шармантни типови. И кога се наоѓаат во кино, во кафеана, на градскиот плоштад, во болница, она што тие го зборуваат и што им се случува, воопшто не личи на обична, редовна ситуација.

Сè е по малку нелогично, по малку апсурдно, често многу иронично, а всушност е толку смешно што неверојатно ги изобличува и самите јунаци и пејзажот во кој живеат.

399 ден

Автор: Стефано Бени
Издавач: Икона
Димензии: 164стр. 13х20 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил