ПСИХА

Поднаслов: Бајка за возрасни

Психа е модерна бајка за возрасни која, како и повеќето бајки, изобилува со груба суровост. Психа е потомок на вистинската Психа во која се вљубил Купидон, но за разлика од архетипскиот грчки мит, оваа љубовна приказна е покомплексна и поделикатна. Коуперус ја сметал за свое симболистичко ремек дело. Како симболи се користени луксузноста, цврстината и убавината на скапоцените камења, кои го сочинуваат имагинативното и го одразуваат идентитетот на пејзажите и протагонистите на новелата. Зборот психа значи: заобиколување на традиционалните учења за вистината и словото на животот.

399 ден

Автор: Луис Коуперус
Издавач: Икона
Димензии: 184стр. 13х19 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил