роман за ное

Роман за Ное

…Виното од големите корита го преточуваа во кожени мешини и во амфори. Амфорите ги закопуваа дополу в земја, за виното постојано да биде ладно. Во последно време, Ное главно остануваше дома, додека другите заминуваа на работа.

Тој ден, Ное рано остана сам дома, сите заминаа во полето, со добитокот, во овоштарниците, на изворот, уште в зори. Ное извади една амфора со вино од земјата и ја стави пред куќата, во тремот. Полека сипуваше вино од амфората во глинено грне и пиеше од него. Виното го точеше во млазеви и тоа пријатно жуборкаше додека грнето се полнеше до врвот. Ное ќе отпишеше дополу од грнето, а потоа го оставаше до амфората….

320 ден

ISBN: 9789989103186 Категорија , , Tags ,
Автор: Данило Коцевски
Издавач: Слово
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?