САГАТА ЗА ЕГИЛ - Епска Приказна

Поднаслов: ВИКИНГ, ВОИН, ФАРМЕР, ПОЕТ

Сагата за Егил е извонредно патешествие низ Скандинавија и Исланд од периодот на 10 век, и книга којашто може да се чита на повеќе нивоа: како авантура, како акција, како социјална и политичка историја, или како поглед врз карактеристиките на секојдневниот живот во тоа време.

Оваа повест, ја раскажува приказната за долгиот и суров живот за исландскиот воин и поет од 10 век, Егил Скалагрим: морално двозначен карактер, којшто во исто време бил творец и на интригантно убава поезија, но и способен за неверојатна бруталност. Овој, мултигенерациски текст, раскажува за Егиловиот напредок од младешко дивјаштво до зрелост и мудрост, за борбата да го одмазди протерувањето на тако му од Норвешка и бранењето на својата чест против норвешкиот крал Ерик наречен Крвава секира, за борбата на страната на англискиот крал Ателстан, во неговите битки против шкотите…

Занимавајќи се со прашањата за лојалноста, за љубовта и моќта на поезијата, Сагата за Егил е фасцинантен опис на еден длабок крактер.

349 ден

Издавач: Икона
Димензии: 220стр. 13х20 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил