СВЕТСКИ ПРВАЦИ

299 ден

ISBN: 9786082213804 Категорија , Tag
Автор: Славољуб Станковиќ
Издавач: Икона
Димензии: 184стр. 13х20 cm
Тежина: 200 гр.
ОПИС

Неколку финалиња на светските првенства во кошарка (1970, 1978, 1990 и 1998) во коишто репрезентацијата на Југославија станува светски шампион, е приказна за „одржливиот“ спорт во државата којашто исчезнува. Ово процес на постоење и исчезнување го следиме низ комбиниран радио пренос на емисијата „Време за спорт и разонода“ со вклучувања на Радио Белград, Загреб, Сараево и Љубљана (со славното: „Загреб, дали се слушаме?“ и со прекините во врските)


Светски прваци е роман со вратоломни и духовити дијалози, итри и остри, коишто како да ја подражаваат брзината и краткоста на кошаркарските акции. Ретко кога зборот може успешно да ја интерпретира сликата. Тоа е тешко дури и за изговорениот збор (во радио-преносот), а камоли напишаниот збор. Во дијалошките мини бравури на Станковиќ, менталитетот на народите и народностите се враќа во живо.


Компониран како омнибус, Романот Светски прваци нуди море од интерпретации, но над се – омаж за непостоечката земја и нејзините спортски јунаци.

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber