СЕМЕЈСТВОТО ВО ГИЛЈЕ

Поднаслов: Домашна приказна на четириесеттите

349 ден

Автор: Јонас Лие
Издавач: Икона
Димензии: 196 стр. 13х19 cm
Тежина: 200 гр.
ОПИС

Јонас Лие, (6 ноември 1833 – 5 јуни 1908) е норвешки новелист, поет и драмски писател, којшто се вбројува во Големата четворка на норвешката литература од 19 век, заедно со Хенрик Ибзен,Бјорнстјерн Бјорнсон и Александар Киеланд.


Во своите дела, Јонас Лие често ја рефлектира природата, народниот живот, како и социјалниот дух на норвешката нација. Неговото пишување често се занимава со семејниот живот во различни контексти, вклучувајќи и портретирање на социјалните и интелектуални ограничувања за жените од образованите класи. Лие е сестран писател, либерален и модерен, но исто така и силно поврзан со традицијата.


Меѓу најдобрите дела на Лие се вбројува С„ емејството во Гилје: Домашна приказна на четириесеттите“ , која е впечатлив документ од животот на семејството на еден офицер, и за малкуте опции кои им се дадени на ќерките во ваквите семејства.

Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber