Skarletovo-slovo

Скарлетното слово

Романот на Натаниел Хоторн се смета за ремек-дело на американската литература и класична морална студија.

Дејството се случува во пуританската Нова Англија. Главниот лик е Хестер Прин, млада жена која има родено вонбрачно дете. Таа е принудена на својот фустан да ја носи скарлетната буква А како казна за прељубата што ја извршила.

Скарлетното слово е првиот американски психолошки роман, прецизна студија на пуританското општество, лажниот морал што тоа го застапува и потребата на индивидуата да се издигне над сопствениот контекст. Со ова дело Хоторн постигнува заслужена слава, а од страна на голем број критичари ќе биде прогласен за „најголем американски писател“ роден во XIX век.

300 ден

Автор: Натаниел Хоторн
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 230 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил