Gajtanoski-trepet

Скриени трепети

Ако во претходните објавени книжевни дела Ило В. Гајтаноски демонстрираше исклучителни афинитети во проникнувањето на лирското и епското, таа симбиоза како да доживува кулминација токму во хибридниот (прозно-поетски) жанр наречен хаибун. Книгата „Скриени трепети“ е втората книга хаибуни во македонската книжевност. Таа е веројатно еден од најубавите, најтрепетливите и најпотресните книжевни сведоштва за љубовта кон природата во поновата македонска литература, а авторот покажува редок усет за убавините на природата што ги доловува со помош на една раскошна, архаизирана лексика. Творечката философија на оваа книга како да е сублимирана во сознанието поместено во хаибунот „Триножец“: „малите нешта, и малите светови, се слика на големите“.

150 ден

Автор: Ило Гајтаноски
Издавач: Магор
Димензии: 11*16,5 cm
Тежина: 110 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?