sliki-od-zivotot-na-m

Слики од животот на М

ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА ЗА КНИЖЕВНОСТ НА ЕУ ВО 2015 ГОДИНА

„Слики од животот на М.“ ја опишува потрагата по сопственото место во светот на младата Марисија додека се соочува со неизлечливата болест на мајка си. А како што често се случува, домот не е местото, туку луѓето што го сочинуваат. По смртта на нејзините родители, таа се враќа во Словачка, каде што живее со својот партнер и работи како медицинска сестра. Описите на нејзиното секојдневје се проникнати со сеќавањата за мајчината смрт, сопоставувајќи го нејзиното здодевно постоење со екстремноста на извесни ситуации.

Семејните врски се главната тема на романот – стари и нови, тесно поврзани и далечни – како и нивното значење и бесмисленост.

„Слики од животот на М.“ дава фасцинантен приказ на современиот живот во Виена и Братислава, кои во романот се претвораат во универзален симбол на современиот урбан европски живот и на предизвиците што им ги наметнуваат на младите.

250 ден

Автор: Светлана Жухова
Издавач: Три
Димензии: 14*20,5 cm
Тежина: 150 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?