ТАЈНИТЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Поднаслов: Неделни Беседи

Социолозите, дури и оние кои не биле религиозни, како што е на пример Диркем, одамна веќе научно и објективно докажаа дека празнувањето на празниците припаѓа кон онаа најдлабока и првобитна основа на човечката култура и живот. Од историјата не е позната ниту една човечка заедница ниту цивилизација која не празнувала празници
Празникот продолжува да живее дури и во милитантното антихристијанско и безбожничко општество, зашто и тоа општество почнува да создава свој круг на безбожнички празници, како што се ден на трудот, ден на жената, празник на ова или она. Празничниот обред, или ритуал, продолжува да живее и во такво општество, во вид на улични манифестации, паради, фрлање на цвеќе, песни, музика, веселби, неработни денови и свечени ручеци. Затоа, повторувам, погрешно е да се прават обиди празниците да се „разобличат“ и „дискредитираат“ како „религиозна измислица и залажување“.

399 ден

Автор: Александар Шмеман
Издавач: Икона
Димензии: 180 стр. 128х195 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил