СЀ Е НЕКАДЕ НА ДРУГО МЕСТО - Дневникот на о. Александар Шмеман

Поднаслов: За реализмот на Православието и романтизмот на православните

Напредокот на човекот му донел желба да живее поцелосно, но не му кажал ниту може да му каже што е животот и за што служи. Оттаму доаѓа и тоа сулудо прифаќање на разноразни идеи – како замена за смислата на животот, или прифаќање на борбата, во која не е баш јасно за што се бориме, но што е корисно зашто така човек може да прекине да мисли.
“…Се плашам дека причинате е јасна: „Се закопал во активности“. А токму тоа човек не смее да го направи. Човекот станува неспособен да ги набљудува работите во перспектива, да се оттргне од нив, да го отфрли од себе целиот метеж и безначајните работи кои го преокупираат нашиот живот и можат да го растргнат нашето срце. Всушност, причината е истата онаа надменост која се обидува да ме убеди дека се зависи од мене, дека се е поврзано со мене. Тогаш Јас ја исполнува целата реалност и падот почнува. Основна грешка на современиот човек е поистоветување на животот со активностите, со мислењето и сл., заради што доаѓа до целосна неспособност човекот едноставно да „живее“,…

699 ден

Автор: о. Александар Шмеман
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил