Ultramarin_Mileta-Prodanovikj

Ултрамарин

Ултрамарин е роман за созревањето со уметноста и преку уметноста.

Насловот на романот обединува неколку симболични слоеви: ултрамаринот е омилената боја во сликите на таткото на нараторот, бојата на морето поврзана со нивното прво „архипатување“ во кое заеднички го поминуваат Медитеранот, но и боја која истовремено има амбивалентни метафизички конотации – нејзиното име може да се поврзе и со смртта, во нашата цивилизација согледувана како преминување на другиот брег.

Во својата основа, ова е роман посветен на смртта на таткото и начинот на кој авторот се соочува со неа. Нараторот ги разгледува и пакува предметите оставени во сликарското студио на неговиот татко, процес што отвора простор за долги реминисценции од нивниот живот, најчесто поврзани со патувањата низ Италија.

150 ден

Автор: Мери Шели
Издавач: Магор
Димензии: 14*20 cm
Тежина: 240 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?