hitopadesha

Хитопадеша

Хитопадеша, односно Благодатен совет, дело на Нарајан Пандит, напишано најверојатно некаде околу десетти век, по многу нешта стои во врвот на најважните санскритски дела на сите времиња. Таа е меѓу првите дела преведени на европските јазици од, веројатно, најбогатата светска книжевна и философска традиција. Таа е и дел од незаменливата лектира во современиот образовен систем на Индија – дело со кое младите Индијци се запознаваат од најрана возраст. По структура, Хитопадеша е мешавина на поезија и проза. Притоа, значителен дел од текстот напишан во строфи е преземен од голем број познати класични дела на индиската книжевност, како што се Махабхарата, Чанакја-нити-дарпанам, Пањчатантра итн., додека прозните делови се басни. Така, Хитопадеша е збирка на басни чии наравоученија се дадени во стих.

Она што ја прави Хитопадеша толку важна е фактот што таа е своевидна антологија на староиндиската етика. Имено, наводите од гореспоменатите класични дела се избирани по етички терк и многу вешто извезени низ басните. Во таа смисла, таа е несомнено делото кое – покрај Бхагавад-гита, но од едно друго стојалиште – најдобро го одразува староиндискиот дух. Оттука нејзиното издавање на македонски јазик е императив, доколку нашата култура сака да продолжи да се запознава со најдоброто од другите култури.

300 ден

Автор: Нарајан Пандит
Издавач: Три
Димензии: 14*21 cm
Тежина: 200 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил