Prokopiev-Horacio Cvikalo

Хорацио Цвикало

Збирката раскази Хорацио Цвикало на Александар Прокопиев ни го нуди она борхесовско „опасно задоволство од читањето“, на чиешто волшепство подеднакво му подлегнуваат и оној кој ја пишува, и оној кој ја чита приказната. А приказната, таа дискретна принцеза во царството на фантазијата, повикува на безвременско и безпросторно патување/сонување.

Фрагментацијата, колажот, полиперспективноста, иронијата (од типот на Даниил Хармс), апсурдот, кусиот расказ од борхесовски вид, меланжот на расказ-есеј, расказ-бајка или расказ-сценска (филмска, драмска) ситуација, се перманентно присутни техники или видови писмо што ја хранат креативната имагинација на Александар Прокопиев доминантни и во неговата последна збирка раскази.

Лидија Капушевска-Дракулевска

250 ден

Автор: Александар Прокопиев
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 180 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?