Југословенството меѓу траумата и идентитетот

Книгата Југословенството меѓу траумата и идентитетот тргнува од фактот дека идејата за југословенството во голем степен го има обележано формирањето на културните идентитети на овие простори. Впуштајќи се во реконструкција на оваа идеја, Крамариќ е свесен за проблемите на веродостојноста при нејзиното осмислување.

Како и секоја друга историска или културна траума, соочувањето со југословенството, сепак, е нужно за анализа на современите, често неуспешни обиди за либерализација на општествата. За таа цел Крамариќ ги преиспитува влијанијата на дискурзивните конструкции на идејата за југословенството или нејзината другост.

Крамариќ со својот заводлив есеистички стил предупредува на погубните последици од одложувањето на критичкото промислување на идејата за југословенството.

315 ден

Автор: Златко Крамариќ
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 290 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил