Jazz

Џез

Џез (1992) се вбројува меѓу најдобрите дела на нобеловката Тони Морисон.

Во зимата 1926 година, Џо Трејс, средовечен продавач на козметички производи, ја убива својата млада љубовница. На погребот, Виолета, жената на Џо, го напаѓа трупот на девојката. Оваа страсна, прониклива приказна за љубовта и опсесијата е исткаена од жестоки емоции, силни надежи и длабоки стравови.

Живата музика и животниот стил од дваесеттите години во Харлем ритмички пулсираат на страниците на Џез. Онака како што џез музиката често е нескротена, слободна и хаотична, така и настаните во романот се претопуваат, временските и просторните нишки се вплетуваат една во друга, минатото и иднината се мешаат, а прозниот текст се претвора во поезија и музика.

315 ден

Автор: Тони Морисон
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 210 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?