Bergson-memorija

Материја и меморија

Воведот на изданието од 1911 година, на својата Материја и меморија, Бергсон го започнува со изјавата дека тој е дуалист, кој го „признава постоењето на материјата и постоењето на духот“. И навистина, оваа книга е патување низ невулгарниот дуализам на една виртуозна мисла. Бергсон маестрално се движи низ категориите простор и време, и поимите перцепција и меморија (термини што постојано ги контрастира). Како ретко кој друг во историјата на филозофијата Бергсон успева јасно да ги разграничи сензацијата и перцепцијата.
Материја и меморија е прекрасна и скапоцена анализа на перцепцијата и меморијата, движењето и времето, материјата и умот, набиена со ерудиција и проникливост.

210 ден

Автор: Анри Бергсон
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 180 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил