Блог

Извадок од новата книга Дневните закони – Роберт Грин

28 ЈАНУАРИ
Патеката не е линијар

Започнувате со избирање поле или позиција што приближно одговара на вашите склоности. Оваа почетна позиција ви нуди простор за маневрирање и важни вештини за учење. Не сакате да почнете со нешто премногу возвишено, премногу амбициозно – треба да заработите за живот и да стекнете одредена самодоверба. Откако ќе стапнете на овој пат откривате одредени споредни правци кои ве привлекуваат, додека другите аспекти на ова поле ве оставаат рамнодушни. Се приспособувате и можеби се префрлате на поврзано поле, продолжувајќи да учите повеќе за себе, но секогаш проширувајќи ја својата база на вештини. Го земате тоа што го правите за другите и го правите свое. Евентуално, ќе удрите на одредено поле, погодно или поволно, што совршено ви одговара. Ќе го препознаете кога ќе го најдете затоа што ќе го поттикне детското чувство на чудење и возбуда; ќе се чувствувате убаво. Откако ќе го најдете, сè ќе си дојде на свое место. Ќе учите побрзо и поопширно. Вашето ниво на вештини ќе достигне точка каде ќе можете да ја барате вашата независност од групата за која работите и да се преселите сами. Во светот каде има толку многу нешта што не можеме да ги контролираме, ова ќе донесе врвна форма на моќ. Вие ќе ги одредите вашите околности. Како свој мајстор, повеќе нема да подлежите на каприците на тиранските газди или врсниците измамници.
Дневен закон: Мора да ја гледате вашата кариера или стручен пат повеќе како патување со пресврти, а не како права линија.

29 ЈАНУАРИ
Станете она што сте

Пред околу 2.600 години античкиот грчки поет Пиндар напишал: „Станете тоа што сте учејќи кои сте.“ Што сакаше да каже е следново: Вие сте родени со одредена маски и тенденции кои ве обележуваат како дел од судбината. Вие сте тоа до срж. Некои луѓе никогаш не стануваат тоа што се; престануваат да веруваат во себе; тие се сложуваат со вкусовите на другите и, на крајот, како последица, носат маска што ја крие нивната вистинска природа.
Дневен закон: Ако си дозволите да дознаете кои сте навистина, обрнувајќи внимание на тој глас и силата во вас, тогаш можете да станете она што сте биле предодредени да станете – индивидуа, мајстор.

30 ЈАНУАРИ
Верувајте му на процесот

И генијот не прави ништо, освен што учи прво како да поставува тули, потоа како да гради, постојано барајќи материјал и постојано формирајќи се себеси. Секоја активност на човекот е неверојатно комплицирана, не само онаа на генијот: но ниту една не е „чудо“.
ФРИДРИХ НИЧЕ

Да речеме дека учиме пијано. На почетокот сме аутсајдери. Кога првпат проучуваме пијано, тастатурата изгледа прилично застрашувачки – не ги разбираме односите помеѓу копчињата, акордите, педалите и сè друго што е поврзано со создавањето музика. Иако можеби влегувавме со возбуда за она што можеме да го научиме, брзо сфаќаме колку напорна работа ни следи. Големата опасност е тоа што им се предаваме на чувствата на досада, нетрпеливост, страв и збунетост. Престануваме да набљудуваме и да учиме. Процесот застанува. Ако, од друга страна, управуваме со овие емоции и дозволиме времето да го следи својот тек, нешто извонредно ќе почне да се обликува. Како што продолжуваме да го набљудуваме и да го следиме водството на другите, добиваме јасност, учејќи ги правилата и гледајќи како работите функционираат и се вклопуваат заедно. Ако продолжиме да вежбаме ќе добиеме флуентност; ќе ги совладаме основните вештини, овозможувајќи ни да преземеме нови и повозбудливи предизвици. Ќе почнеме да гледаме врски кои претходно ни беа невидливи. Полека ќе стекнеме доверба со нашата способност да ги решаваме проблемите или да ги надминеме слабостите преку вистинска упорност. Во одреден момент, ќе се префрлиме од студент во практикант. Наместо само да учиме како другите ги прават работите, ние ќе го внесуваме нашиот сопствен стил и индивидуалноста во играта. Како што ќе минуваат годините и ние ќе останеме верни на овој процес, ќе се случи уште еден скок – до мајсторството. Тастатурата повеќе нема да биде нешто надвор од нас; ќе се внедри и ќе стане дел од нашиот нервен систем, нашите врвови на прстите. Толку добро ќе ги научиме правилата што сега ќе можеме да бидеме тие што ќе ги прекршиме или ќе ги презапишуваме.
Дневен закон: Верувајте му на процесот – времето е суштинската состојка на Мајсторството. Искористете го во ваша полза.

31 ЈАНУАРИ
Изворот на сета моќ

Не обидувајте се да ја заобиколите работата за откривањето на вашата животна задача или да замислете дека таа, едноставно, ќе ви дојде природно. Иако може да им дојде на неколку луѓе порано во животот или во момент на светлосен гром, за повеќето бара континуирана интроспекција и напор. Експериментирањето со вештините и опциите поврзани со вашата личност и склоностите не се единствениот суштински чекор во развивањето на високите чувства на цел и постигнувањето мајсторство, туку се најважниот чекор во животот воопшто.
Дневен закон: Ако на длабок начин знаете кој сте вие и вашата уникатност, ќе ви биде многу полесно да ги избегнете сите други животни стапици.

Related Posts