Првиот телефонски весник

Набрзо по појавата, телефоните добиваат улога и во светот на забавата, најпрво како телефонски театри, а потоа и како телефонски

Read More »

Еден поинаков Тургењев

Малку познати факти за авторот на едно од најзначајните дела на руската книжевност, романот „Татковци и деца“, Иван Сергеевич Тургењев.

Read More »

Кралот на дистопијата

Ерик Артур Блер го зел псевдонимот Џорџ Орвел уште со првата своја објавена книга „Никој и ништо во Париз и

Read More »

Помалку познати факти

Според статистиките на УНЕСКО, Жил Верн е најпреведуваниот автор во историјата на книжевноста. Неговото творештво е преведено и објавено на

Read More »

За вистината

„Мојот главен сведок дека ја зборувам вистината е мојата сиромаштија.“ Сократ, грчки филозоф (469 – 399 г.п.н.е.) „Додај неколку капки

Read More »

Првата социјална мрежа

Се започнало во 1971 година, кога во еден истражувачки центар за прв пат, испратен е имејл. Два компјутери стоеле еден

Read More »

Интервју со Ана Атанасковиќ, автор на романот „Мојата љубов Никола Тесла“ – Историјата, љубовта и науката се споија во една приказна

Неодамна ја објавивме нашата нова книга насловена „Мојата љубов Никола Тесла“ – приказна за Кетрин Мекмехон Џонсон, приказна за страната

Read More »

Александар Солжењицин

Најпознати изреки на Александар Солжењицин: Линијата на борба помеѓу доброто и злото поминува низ срцето на секој човек. Литературата станува

Read More »

ЧИТАЊЕТО И СТРЕСОТ

Читањето “може да помогне да се намали стресот” Читањето е најдобар начин да се релаксирате, па дури и шест минути

Read More »

ОВА Е ВОДА

Говорот на Дејвид Фостер Валас во 2005 година за матурата на колеџот Кенион, е безвременско толкување на мудроста. Овој говор

Read More »

1984 – Орвел

ПРВ ДЕЛ Беше ведар и студен априлски ден; часовниците покажуваа тринаесет часот. Винстон Смит, со брадата забиена во градите за

Read More »

ГРАДЕЊЕ ПОДОБАР БИЗНИС

Добрината на човекот е пламен кој може да биде сокриен, но никогаш згаснат   Мотивацијата е битка за срцето, а

Read More »

48 ЗАКОНИ НА МОЌТА

ПРОФИТИРАЊЕ ОД НАШИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ Се случи еднаш, на Кралот Хиеро, при разговор со еден свој непријател, да му се каже…

Read More »

ШТО Е МЕНАЏМЕНТ

Joan Magretta е виш соработник во Институтот за стратегија и конкурентност на бизнис школа на Харвард.   Кигата, Што е

Read More »