Блог

ЖИВОТИНСКА ФАРМА – Џорџ Орвел

Сè уште е сериозна тема на дебата дали ЖИВОТИНСКА ФАРМА останува релевантна за читателите од оваа генерација и, секако, јас верувам дека е така. Откако ја прочитав книгата, ги најдов нејзините теми и пораки исто толку моќни, трогателни и релевантни како што мора да биле пред седум децении

За книгата

Објавено во: 1945 година

Заплет:

ЖИВОТИНСКА ФАРМА е алегоричен роман на Џорџ Орвел, кој се одвива во свет каде што животните се многу поумни отколку сега. И поради нивната паметност, свињите започнаа револуција против луѓето. Свињите можеле течно да зборуваат на англиски јазик за разлика од другите животни и тоа им давало моќ да бидат водачи. Но, приказната што следи се случи само неколку години после тоа

Преглед
ЖИВОТИНСКА ФАРМА е сместена во земјоделски двор каде животните одлучуваат да ја грабнат земјата на земјоделецот и да создадат заедница што ќе ги користи придобивките од нивните комбинирани трудови. Сепак, некои животни земаат поголем дел од наградите од другите, а животните почнуваат да се сомневаат во нивната претпоставена утопија. Малку по малку, правилата почнуваат мистериозно да се менуваат, а свињите се чини дека малку по малку добиваат моќ, правејќи ги животните да се прашуваат за кое општество се стремат најпрво и дали нивната новооткриена слобода е ослободителна како што се надеваа.

ЖИВОТИНСКА ФАРМА е лесно најпознатото дело на политичка алегорија некогаш напишано. Животните го преземаат управувањето со фарма и сè е прекрасно некое време… додека свињите не излезат од контрола. Тоа е брилијантен опис на она што се случува кога револуцијата ќе залута. Алегоријата е тешко да се направи грациозно, но Орвел одлично се справува со тоа. Додека вистинското ценење на ЖИВОТИНСКА ФАРМА бара разбирање на историјата на руската револуција, оние без неа сепак ќе ја сфатат поентата. Децата ЖИВОТИНСКА ФАРМА дури можат да ја ценат како приказна без воопшто разбирање за политичката порака !!
Приказната може да се ужива како едноставна, трогателна и просветлувачка парабола што во суштина е, приказна што јасно го покажува човештвото во своите најдобри и најлоши состојби. За мене, тоа ги истакнува демоните во секое човечко потекло – љубомора, алчност, мрзеливост и суровост родена од страв.
Бавниот ироничен пресврт од првичната цел на Седумте заповеди, кои требаше да го одржуваат редот во животинската фарма, обединувајќи ги животните заедно против луѓето и спречувајќи ги животните да ги следат злобните навики на луѓето, покажува колку едноставно политичката догма може да се претвори во извртена пропаганда.
Читање на новите заповеди т.е. „Сите животни се рамноправни, но некои животни се порамноправни од другите“ и „Четири нозе добри, две нозе подобри!“ ви дава целосен пресврт од 360 степени на целото движење.
ЖИВОТИНСКА ФАРМА е потресна, горчлива и предупредување од историјата – едно од нив, се разбира, ќе се игнорира, бидејќи тоа е она во што луѓето се истакнуваат, повторувајќи ги грешките и погрешните проценки од минатото. Тоа е книга што секој би може и треба да ја прочита