Пријави се за нашиот електронски билтен

Животинска фарма

Достапност: На залиха
Delivery date: 1-2 days
Издавач: ИКОНА
ИСБН:
Автор:
Година на издавање:
Број на страни:
Димензии:
Корица:
Јазик:
349,00 ден.

СИТЕ ЖИВОТНИ СЕ ЕДНАКВИ, НО НЕКОИ СЕ ПОЕДНАКВИ ОД ДРУГИТЕ.

Животинска фарма е најверојатно најголемата сатира на темниот лик на модерната историја.

Настаните во „Животинска фарма” веќе не се алегорија на изминатата револуција, туку драма чии случувања и избори сè уште се актуелни. Овде, како и во последниот роман на Орвел „Илјада деветстотини осумдесет и четврта” кој претставува едно мрачно предвидување на иднината, можеме да прочитаме нешто за нашето време, за корумпираната пропаганда, за оние слогани што беа одново напишани за да можат да ѝ одговараат на сивата еминенција, за машинеријата која води до државна тиранија, за губењето на добрите намери и жртвувањето на историските надежи, за чувството на вечна послушност, која можеби изгледаше наивна, но сепак беше неопходна надеж. Можеме да прочитаме нешто и за зголемувањето на бројот на државните организации и нивните апаратчици, за исфрлањето на моралните заповеди и елиминирањето на противниците. Исто така, треба да веруваме дека моќта на книжевноста може да ги предизвика лидерите кои ги нудат своите свети вистини и историски потреби како оправдувања за проневерувањето на историјата и угнетувањето на индивидуалноста. На кратко, Орвел можеме да го читаме одново и одново.

Од предговорот на Малколм Бредбери

Корисниците кои го купиле овој предмет исто така купија

1984

499,00 ден.

Во чест на Каталонија

349,00 ден. 449,00 ден.

Шпион во куќата на љубовта

Шпион во куќата на љубовта
299,00 ден.