Marina-Cvetaeva

Автобиографска проза; Мојот Пушкин

Во овој избор, без строго придржување до жанровските ограничувања, вклучени се раскази, писма и литературни есеи на една од најголемите руски поетеси во втората половина на XX век. Тие, обединети на ваков начин, претставуваат целосна слика или единствена приказна која може да се чита континуирано и без здив од почетокот до крајот.

Во еден страстен грч да го стигне или да го задржи времето што истекува, Цветаева сосем несвесно ја пренесува во својата проза динамиката на песната. Притоа степенот на јазичната впечатливост на нејзината проза, при минимално употребени средства, достигнува феноменални размери. Таа спонтано, но со непогреш- лива прецизност, удира во зборот, како искусен пијанист во клавиш и го остава сам да звучи, да одекнува и да ѕвони.

420 ден

Автор: Марина Цветаева
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 370 гр.
Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber