Амаруши

Ведрана Рудан е еден од најинтригантните гласови во современата хрватска литература, позната по своите контроверзни и смели ставови поврзани со горливите општествени прашања. Пишува концизно, остро, духовито, без влакна на јазикот.

Романот Амаруши е објавен во 2013 година. Насловот реферира на името на четиригодишното девојче преку чија перспектива се согледуваат сите дејствија во романот – „да се сака“ и „да се руши“. Овие два елементи – љубовта и уништувањето – се клучни за човечките односи и заплетот врз кои се засновува романот.

Целиот роман е напишан во дијалог. Девојчето е еден вид катализатор на раскажаните настани, набљудувач на големиот свет исполнет со трагикомични односи, бизарни ситуации и горчлив цинизам.

Остра вивисекција на современото хрватско семејство видено од очите на едно мало девојче.

Рудан пишува остро и бескомпромисно, делумно и вулгарно, и притоа убедливо го прикажува животот во транзицијата…
Младина

210 ден

Автор: Ведрана Рудан
Издавач: Магор
Димензии: 130*19,5 cm
Тежина: 160 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил