Беатриче и Вергилиј

Како и во својот прв роман, Животот на Пи, кој стана светски бестселер, канадскиот писател Јан Мартел во својот нов роман, Беатриче и Вергилиј, ја употребува алегоријата како книжевна техника и им го „позајмува“ гласот на животните, кои стануваат главни ликови во неговите приказни.
Во Беатриче и Вергилиј, Мартел зборува за една од наjголемите трауми во дваесеттиот век преку една метафорична, интимна и едноставно раскажана приказна. Романот започнува кога еден млад писател, чија биографија неверојатно потсетува на биографијата на самиот Мартел, почнува да добива мистериозни писма кои содржат раскази и драми напишани од непознат писател, а кои раскажуваат приказна за две животни: мајмунот Вергилиј и магарето Беатриче. Како што тече романот, читателот полека насетува што се крие зад алегориите и метафорите, за да стигне на крајот до шокантните последни страници…

„Беатриче и Вергилиј ја поседува онаа едноставна книжевна убавина и мистериозност како и Животот на Пи. И повторно зборува за тешки теми и важни прашања на еден непретенциозен, но суштински начин.“ Њујорк тајмс

350 ден

Автор: Јан Мартел
Издавач: Три
Димензии: 14*20,5 cm
Тежина: 170 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил