Бледосин женски ракопис

„Бледосин женски ракопис“ е ремек-дело на кратката раскажувачка форма излезена од перото на Франц Верфел. Во оваа новела Верфел успева да наслика жестока отсечка на преломниот период од едно толерантно општество (Австрија) кое присилно мора да се приклони кон фашистички систем (Германија). За да го реализира овој специфичен раскажувачки потфат, авторот користи многу малку средства: една навидум безопасна случка предизвикана со добивањето на писмо адресирано со женски ракопис, еден неоткриен љубовен триаголник, и редоследно поврзани настани што се случуваат од утрото до вечерта на 7 октомври 1936 година, еден сосема обичен есенски ден во предвоена Виена.

350 ден

Автор: Франц Верфел
Издавач: Конгресен Сервисен Центар
Димензии: 95 стр. 13.5 х 20 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил