Pinter-drami

Драми

Харолд Пинтер е еден од најзначајните претставници на британската драматургија во XX век. Неговото дело е тесно поврзано со творештвото на Достоевски, Чехов, Бекет, Џојс, Пруст, Кафка. Во овој избор се вклучени пет пиеси – „Роденден“, „Враќање дома“, „Стари времиња“, „Неверство“, „Ај’ уште по една“ – кои ја прикажуваат суштината на неговото драмско творештво.

Драматургијата на Пинтер се засновува врз исклучителната концентрација на реализмот кој на моменти преминува во натурализам, како и врз потребата да ја исклучи класичната композиција, да го отстрани заплетот со сите претходни елементи. Паралелно на тоа, тој го проблематизира идентитетот на ликовите исклучувајќи ги јасните дејствија кои ги откриваат мотивите и нивната психологија.

Пинтер е автор чиј говор е изразен со јазик кој трепери од неспокојства, содржи паузи и изобилство од пукнатини во соопштените значења, тоа е јазик на автор кој се потпира врз тишината и ограничувањето на количеството на соопштени ставови. Пинтер создава текстови исполнети со неизречени, скриени и затворени вистини, кои постојано упатуваат на сложеноста на животната реалност…

„Еден од најсуштествените уметници што го создаде XX век. Делото на Пинтер навлегува под нашата кожа повеќе од кој било друг современ драматург.“
Њујорк тајмс

„Најфасцинантниот, енигматичен и реализиран драматург во англискиот јазик.“
Њузвик

„Несомнено Пинтер е највлијателниот и најважен мајстор во англискиот театар.“
Тајмс литерари суплемент

250 ден

Автор: Харолд Пинтер
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 260 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?