Задолжителна среќа

Манеа е мајстор на атмосферата. Неговите раскази потсетуваат на традицијата на Кафка и Гогољ според употребата на гротескното и фантастичното и нивното суптилно мешање со реалноста. Политичкото, реалното и трагичното се испреплетуваат со апсурдното и бизарното. Во мачната атмосфера на животот под Чаушеску, Задолжителна среќа, преку контрасти и необични детали, создава слика за животот во една гротескна полициска држава, за политичките и личните драми, изразувајќи ги и теророт и надежта истовремено, и стравот и солидарноста, и хумористичната тривијалност на секојдевното и болната потрага по идеал.

Сатирата, тоа моќно субверзивно оружје на отпорот, која избива низ кафкијанските разговори и коментари, ја затвора оваа збирка со некој вид парафраза на Алфред Жари, дека хуморот и сатирата се најдобрата одбрана пред сериозните и загрозувачки нешта.

280 ден

Автор: Норман Манеа
Издавач: Три
Димензии: 12*20 cm
Тежина: 220 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил