Илјада и една ноќ, том 1

Илјада и една ноќ е една од најчитаните книги во историјата на човештвото, веднаш поБиблијата и Бајките на браќата Грим.

Собирани и пренесувани со векови од Индија, Персија и низ целиот арапски свет, хипнотизирачките текстови од Илјада и една ноќ раскажуваат реални и натприродни приказни за љубовта и бракот, за моќта и казната, за богатството и сиромаштијата, како и за бесконечните промени и пресврти на судбината.

Приказните ги раскажува убавата и умна Шехерезада. Таа се наоѓа во рацете на кралот Шахријар, кој се има заречено дека секоја ноќ ќе убие по една девица. За да се спаси, Шехерезада остроумно плете мрежа од приказни, секоја вечер оставајќи го кралот во неизвесност за тоа како ќе заврши приказната, на тој начин продолжувајќи си го животот за уште еден ден.

Илјада и една ноќ е богат калеидоскоп од приказни исполнети со магија, мистицизам, еротизам и смеа, еден од најдобрите примери за возбудливоста на литературата и нејзината смисла.

400 ден

Издавач: Магор
Димензии: 553 стр. 13.5 х 20 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил